http://just-books-m.blogspot.cz/rss
twitter
    Následujte nás na twitteru! :)
https://twitter.com/Just_books_M

Forbidden - 2. kapitola (2/2)


     Polykám mé sousto, podaří se mi zachytit Lochanův pohled a neznatelně zavrtím hlavou. Vytuším, že Kit si připravuje argument, a Lochan, jako vždy, mistr ve vyhýbání se konfliktu, vypadá unaveně a na pokraji sil.
     Kit bouchne poslední skříňkou nad kredencem, až každý nadskočí. „Ty si myslíš, že se pokouším znít stylově? Já nejsem ten, kdo uvíznul v zástěře, protože jeho matka je příliš zaneprázdněna roztahováním noh – “
     Lochan bleskově vyletí ze své židle. Sáhnu po něm, ale nestihnu ho chytit. Vrhne se na Kit, chytne ho za límec a přibouchne ho k ledničce. „Mluvíš takhle znovu před dětmi a já – “
     „Ty co?“ Kit má ruku svého staršího bratra kolem krku, a i přes jeho nafoukaný úsměv vidím v jeho očích záblesk strachu. Lochan mu nikdy dříve fyzicky nevyhrožoval, ale v posledních měsících se jejich vztah zhoršil. Kit začal Lochana nenávidět více a více kvůli důvodům, které jsem se snažila pochopit. Přesto, navzdory jeho prvotního šoku, se mu podaří udržet převahu s posměšným výrazem, pohled povýšenosti házející na o pět let staršího bratra.
     Najednou Lochan vypadá, že ví, co dělá. Nechá Kita jít a je ohromen svým vlastním výbuchem.
     Kit se narovná, na rtech se mu vkrade pomalý úšklebek. „Jo, přesně, jak jsem si myslel. Zbabělý. Stejně jako ve škole.“
     Zašel příliš daleko. Tiffin mlčí, pomalu žvýká, oči na pozoru. Willa se úzkostlivě dívá na Lochana, nervózně si tahá za ucho, na své jídlo zapomněla. Lochan se dívá do prázdných dveří, kterými Kit právě vyšel. Otře si ruce a džíny, a trvá dlouho, než se nadechne a obrátí se k Tiffinovi a Wille. „No tak, lidi, pojďme to dojíst.“ Jeho hlas se třese falešným veselím.
     Tiffinovy oči se na něj nejistě podívají. „Praštil bys ho?“
     „Ne!“ Lochan vypadá hluboce šokován. „Ne, samozřejmě že ne, Tiffe. Nikdy bych Kitovi neublížil. Nikdy bych neublížil nikomu z vás. Kristepane!“
     Tiffin se vrací zpět ke svému jídlu, nepřesvědčený. Willa nic neříká, vážně ocumlá každý prst do čistoty, v jejich očích vyzařuje tichý odpor.
     Lochan se nevrátí na své místo. Místo toho je v rozpacích, žvýká koutek svých rtů, jeho obličej pracuje. Nakloním se ze židle a natáhnu se po jeho paži. „Snažil se tě jen rozčílit, jako obvykle.“
     Nereaguje. Místo toho se zhluboka nadechne, než se na mě podívá, a říká,
     „Nevadilo by ti, kdybych to už nechal na tobě?“
     „Samozřejmě, že ne.“
     „Díky.“ Přinutí se k povzbudivému úsměvu, před tím, než opustí místnost. Po chvilce slyším zavření jeho dveří do jeho ložnice.
     Podařilo se mi přesvědčit Tiffina a Willu, aby dojedli, a pak jdu dát Lochanovo sotva dotčené jídlo do ledničky. Kit může mít starý chleba na pultě za jeho veškerou péči. Okoupu Willu a přes protesty Tiffina ho donutím se osprchovat. Po vysátí obýváku jsem se rozhodla, že jim neublíží dřívější večerka a záměrně ignoruju Tiffinovy zuřivé protesty ohledně přetrvávajícího večerního slunce. Když je políbím v lůžkách, Willa mi omotá ruce kolem krku a na chvíli mě drží blízko u sebe.
     „Proč Kit nenávidí Lochieho?“ zašeptá.
     Trochu se odtáhnu, abych nepodívala do jejích očí.
     „Zlatíčko, Kit má rád Lochieho,“ říkám opatrně. „Kit má jen poslední dobou špatnou náladu.“
     Její hluboce modré oči se zaplaví úlevou. „Takže se mají opravdu rádi?“
     „Samozřejmě, že mají. A každý má rád tebe.“ Znovu ji políbím na čelo. „Dobrou noc.“
     Zabavím Tiffinovi GameBoye, ale nechám jim tam každému audio knihu, a odcházím, pak dojdu až na vzdálený konec chodby, kde vede žebřík do podkroví a zakřičím na Kita, aby ztišil hudbu.
     Minulý rok, jedna žalostná stížnost za druhou, kvůli nutnosti sdílet pokoj se svými mladšími sourozenci, Kit pomáhal Lochanovi vyklidit z dříve nevyužitého malého podkroví veškeré zbytečné krámy od bývalých majitelů. I když je prostor příliš malý na narovnání se, je to Kitovo doupě, soukromá nora, ve které stráví většinou jeho času doma, její šikmé stěny natřeny načerno a polepeny rockovými hvězdami, suchá, vrzající prkna potažena perským kobercem, který Lochan objevil v nějakém charitativním obchodu. Odříznutý od zbytku domu strmým žebříkem, kde je Tiffinovi a Wille přísně zakázano lézt, je ideální úkryt pro někoho, jako je Kit. Hudba slábne do monotónního basového zadunění, když konečně zavírám dveře do mého pokoje a začínám dělat domácí úkol.
     Dům je konečně tichý. Slyším, jak jsou audio knihy u konce, a vzduch umlkne. Můj budík ukazuje dvacet minut po osmé a zlatý soumrak babího léta rychle bledne. Nastává noc, pouliční lampy se rozsvěcují jedna po druhé, vrhající pohřební světlo na sešit přede mnou. Skončím s cvičením a najdu svůj vlastní odraz v tmavém okně. Na popud vstanu a přijdu na podestu ke dveřím.
     Moje klepání je nezávazné. Kdybych to byla já, asi bych vypochodovala z domu, ale Lochan takový není. Je příliš vyspělý, příliš rozumný. Ani jednou, ve všech nocích od tátova odchodu, neodešel rozzuřeně – ani, když měl Tiffin celé vlasy od bláta a pak odmítal jít do vany, nebo když Willa hodiny plakala kvůli toho, že jí někdo dal panenku s účesem pankáče.  
     Nicméně, věci šly poslední dobou z kopce. Ještě před jeho pubertální proměnou, Kit měl sklony k záchvatům vzteku, kdykoliv šla máma večer ven – poradce školy tvrdil, že obviňoval sám sebe z tátova odchodu, a stále měl naději, že by se mohl ještě vrátit a proto se cítil hluboce ohrožen každým, kdo se pokusil dostat na tátovo místo.
     Sama jsem si vždycky myslela, že to bylo něco mnohem jednoduššího: Kit není jako ti nejmladší, kteří dostávají veškerou pozornost za to, že jsou malí a roztomilí a já všem říkám, co mají dělat, zatímco se zasekl v ničí zemi, typické období dítěte bez společníka s trestnou činností. Teď Kit dostal potřebný respekt ve škole přidáním se do gangu, který se plíží za brány školy do místního parku, aby kouřil trávu přes obědovou přestávku, a hořce nesnáší fakt, že doma je stále považován za jedno z dětí. Když je máma pryč z domu, což je stále častěji, Lochan je jediný vhodný dozor, jako tomu bylo vždycky; Lochan, když se máma vykašle na všechno, kdykoliv má přesčas nebo náladu na noci venku s Davem nebo kamarádkami.
     Na mé zaklepání neslyším žádnou odpověď, ale když jdu dolů, najdu Lochana spát na gauči v obývacím pokoji. Tlustá kniha mu leží na hrudi, její stránky otevřené, a počmárané papíry různými výpočty poházené po koberci. Odháknu mu prsty z knihy, shromáždím všechny věci na konferenční stolek, vezmu deku z opěradla pohovky a přikryju ho. Pak se posadím do křesla a přitáhnu si nohy k hrudi, bradu opřu o kolena a sleduju, jak spí pod slabou oranžovou září pouliční lampy dopadající přes záclonu.
     Předtím, než tu bylo cokoliv, byl tu Lochan. Když se podívám zpátky do mého života, celého šestnáct a půl roku zpátky, Lochan tady vždycky byl. Chození se mnou do školy, ježdění závratnou rychlostí se mnou v nákupním košíku po parkovišti, mé zachránění na dětském hřišti poté, co jsem způsobila povstání třídy zvoláním „Slečna hloupá a populární“. Pořád si pamatuju, jak tam stojí, ruce v pěst, na jeho tváři neobyčejně tvrdý pohled, vyzývání do boje všechny chlapce, přesto, že byli v přesile. A najednou jsem si uvědomila, že tak dlouho, jak jsem měla Lochana, nic a nikdo mi nemohl ublížit. Ale pak mi bylo osm. Z těchto dní jsem vyrostla. Teď vím, že Lochan tady vždy nebude, nebude mě moci chránit na věky.  Přestože chce studovat na Vysoké škole v Londýně a říká, že bydlet bude i nadále doma, může si to rozmyslet a uvidí, že tohle je jeho šance uniknout. Nikdy předtím jsem si nedokázala představit svůj život bez něj – jako tento dům, on je jediný záchytný bod v tomto složitém životě, v tomto nestabilním a děsivém světě. Myšlenka, že opustí domov, mě naplňuje hrůzou, a je tak silná, že mi bere dech. Připadám si jako jeden z těch racků, pokrytý olejem z louže po mořské havárii, topící se v černém dehtu strachu.
     Když spí, vypadá Lochan znovu jako chlapec – prsty obarveny inkoustem, zmačkané šedé tričko, ošoupané džíny a bosé nohy. Lidé říkají, že tu vládne silná rodinná pohoda – to nevidím. Pro začátek, on je jediný z nás se zelenýma očima, jasné jako broušené sklo. Jeho černo černé střapaté vlasy pokrývající zátylek a přesahující oči. Jeho paže jsou z léta stále opálené, a dokonce i ve volnějším tričku můžu rozeznat obrys jeho bicepsu. Začíná růst do atletického vzhledu. Puberta u něj přišla později, po nějakou dobu jsem dokonce byla vyšší, než on, nemilosrdně jsem ho škádlila voláním „bráško“, myslela jsem si, že jsou takové věci vtipné. Vzal to všechno hrdě, samozřejmě, jako dělá vždycky všechno.
     Ale v poslední době se věci začaly měnit. Přes skutečnost, že je až příšerně stydlivý, většina dívek v mých letech ho přitahují. Přesto, je stále schopný mluvit s jeho vrstevníky, málokdy se usmívá mimo zdi domu, a vždycky, vždycky nosí ten samý, odměřený, strašidelný pohled, s náznakem smutku v jeho očích. Každopádně doma, když děti nejsou těžko zvládnutelní nebo když si s nimi dělá srandu, a cítí se uvolněně, někdy ukáže zcela jinou tvář: lásku k nezbednostem, ďolíček z úsměvu, sebekritický smysl pro humor.
     Ale i během těchto krátkých chvílí, cítím, že se v něm schovává tmavší, méně šťastnější část sebe sama – část, která se snaží zvládnout školu, celý svět; svět, ve kterém z neznámého důvodu nikdy nepocítil klid.
     Na ulici zapraská motor u auta, a to narazí do mých myšlenek. Lochan trochu vykřikne a vmžiku se posadí, dezorientovaný.
     „Usnul jsi,“ informuju ho s úsměvem. „Myslím, že bychom mohli prodávat trigonometrii jako nový lék na nespavost.“
     „Sakra. Kolik je hodin?“ Na chvíli začne panikařit, odkryje deku a položí nohy na podlahu, prsty si prohrábne vlasy.
     „Jenom něco po deváté.“
     „A co – “
     „Tiffin a Willa rychle usnuli a Kit je zaneprázdněný být naštvaným puberťákem u sebe v pokoji.“
     „Ach.“ Trochu se uvolní, promne si oči rukama a ospale zamrká na podlahu.  
     „Vypadáš vyčerpaně. Možná bys měl pro dnešek už zapomenout na domácí úkoly a jít si lehnout.“
     „Ne, jsem v pohodě.“ Ukáže směrem ke hromadě knih na konferenčním stolku. „Každopádně, musím to ještě poupravit před zítřejším testem.“ Sáhne po vypínači na lampičce a na zemi se objeví malý kužel světla.
     „Měl jsi mi říct, že budeš mít test. Udělala bych večeři!“
     „No, udělala jsi všechno ostatní.“ Trapná pauza. „Díky za – za jejich uklizení.“
     „Žádný problém.“ Zívnu, přehodím si nohy přes opěrku a shrábnu si vlasy z obličeje. „Možná, že bychom měli od téhle chvíle nechávat Kitovo jídlo na podnose pod žebříkem. Můžeme tomu říkat pokojová služba. Pak bychom všichni dostali trochu klidu.“
     Na jeho rtech se objeví náznak úsměvu, ale pak se podívá ven z okna a ticho upadá.
     Ostře se nadechnu. „Dneska z něj byl hajzlík, Lochu. Ty věci o škole…“
     Vypadá jako přimražený. Skoro můžu vidět jeho napjaté svaly, jak ke mně sedí bokem na gauči, jednu nohu položenou na zemi a druhou pod ním. „Radši bych to nerozváděl…“
     Poznala jsem svou narážku. Chci mu něco říct, něco, co mám v mysli: Je to všechno přetvářka.
     Všichni ostatní to stejně předstírají. Kit může být obklopený skupinou puberťáků, kteří plivou do tváře autoritě, ale jsou stejně vyděšení, jako všichni ostatní. Dělají si z ostatních srandu a vybírají si samotáře, kterými jsou oni sami. A já nejsem o moc lepší. Můžu se ukazovat jako jistá a upovídaná, ale většinu svého času trávím smáním se nad vtipy, které ani vtipné nejsou a říkáním věcí, které ve skutečnosti nemyslím vážně – protože na konci dne to je, co se všichni snaží dělat: zapadnout, ať tak či onak, zoufale se snažit předstírat, že jsme všichni stejní.
     „Pak teda dobrou noc. A nebuď moc dlouho vzhůru.“
     „Dobrou, Mayo.“ Najednou se usměje, v koutcích úst se mu objeví ďolíčky. Ale když se zastavím ve dveřích a znovu se na něj podívám, rychle listuje učebnicemi, jeho zuby okusují spodní ret, který vypadá bolestivě červený.
     Myslíš si, že ti nikdo nerozumí, chci mu říct, ale mýlíš se. Já ti rozumím. Nejsi sám.

0 komentářů:

Okomentovat