http://just-books-m.blogspot.cz/rss
twitter
    Následujte nás na twitteru! :)
https://twitter.com/Just_books_M

Top týdne (1)


Meme, které má na svědomí Luu. Ve zkratce: jde o to, že na každé pondělí je vytvořeno jedno téma, na které musíme udělat seznam (článek, cokoliv) tvořený deseti body (postavami..), ale není to povinností. 

1. Oblíbené postavy

○ Katniss - Hunger games

Mnoho lidí si ji oblíbilo (jak v knižním, tak filmovém světě), a já ráda patřím mezi ně. V knize se mi líbilo, jak její vynalézavost neznala mezí. Jako postavu jsem si jí oblíbila dost na to, abych pak byla i dostatečně natěšená i na film.


○ Peeta - Hunger games
   
Překvapivě. Když je má oblíbená knížka Hunger games, přece musíte očekávat, že si zvolím hlavní postavy. Ale jenom dvě. Článek není vážně věnován této knize. Škoda. Peetu miluju. Bez debat. Jeho klidné chování, které bylo v každé kapitole okořeněné nějakou jeho hláškou. Nebo aspoň větou. Scény s ním jsem prostě milovala. A jeho schopnost milovat byla nepopsatelná. Jeho snaha, chtíč, rozvážnost, dobrosrdečnost... Prostě můj knižní ideál. A kdo ví, možná ne jenom knižní.


○ Patch - Zavržený

Tak s ním jsem prožívala naprosto všechno. Pasáže s ním jsem milovala. Jako u Peety. Sice jsem neměla nějakou danou předlohu, jak by měl vypadat, ale bohatě mi stačil jeho popis. Líbila se mi jeho tajemnost, to, jak se na Noru vždycky díval, jak s ní mluvil, jak se k ní ochranářsky choval. Bože, Patchi, vem si mě!


○ Chris - Hot Boys

Ano, očekávané přišlo. Přece bych nemohla zapomenout na Chrise, o kterém jsem básnila minimálně půlku recenze o výše zmíněné knize. Jasně, měl své záporné vlastnosti, ale právě kvůli tomu byl tak reálný. Striptér, který si přivydělává, protože jeho „oficiální“ práce mu moc nevynáší. Vždyť kdo v dnešní době vyjde se svým měsíčním příjmem? Nebyl dokonalý, nebyl bůhví jaký romantik, ale když někoho doopravdy miloval, šlo to vážně poznat. A já miluju jeho.


○ Gerry - P.S. Miluju tě

I když v knize „fyzicky“ nebyl, jeho dopisy, které napsal předtím, než zemřel, dokonale vyvážily jeho nepřítomnost. Nejen, že jsem téměř u každého dopisu brečela, ať už radostí nebo smutkem, tak jsem se dokonale vcítila do všech těch dopisů, které byly určeny jeho manželce, Holly. Je to především zásluha autorky, samozřejmě. Ale on byl prostě ztělesněním dokonalosti. A když jí v dopise napsal: „Zamiř na měsíc, a jestli se netrefíš, pořád budeš mezi hvězdami“, běžela jsem si pro roli toaletního papíru.


○ Rosalie - Stmívání
   
Proč si ze všech možných postav vyberu zrovna ji? A ještě k tomu Smívání? (náhodou, knihy jsou super) Odpověď je velice prostá a jednoduchá. Její upřímnost a nenávist. Nenávist to přímo nebyla. Ale rozhodně to nebyla všechna to dobrota, která sálala ze všech ostatních. Kromě ní. To mě začalo štvát, jak jsou všichni laskaví, ochotní, obětaví. Ona nebyla. Nebyla obětavá. Chtěla mít ve svém lidském životě dítě. A chtěla ho i ve svém upířím. A dávala to jasně najevo. Za to má můj palec nahoru. Prostě konečně postava v   knize, která není „ta z nejhodnějších“. A myslím, že se v ní našel ne jeden člověk. I já.


Na více postav prostě nepřijdu. I když bych mermomocí chtěla, ale v hlavě mi utkvěly jenom tady tyhle. 
Příště se podle rozpisu můžete těšit na Filmová zpracování. No, a že už pár horkých kandidátů v hlavě mám.


A co vy? Ztotožnili jste se s nějakým názorem, který jsem napsala? Nebo naopak nesouhlasíte a o mém výběru si myslíte své?

0 komentářů:

Okomentovat