http://just-books-m.blogspot.cz/rss
twitter
    Následujte nás na twitteru! :)
https://twitter.com/Just_books_M

Rachel Caine - Prokletý dům (Upíři z Morganville)



Autor: Rachel Caine


Název:  Prokletý dům

Série: Upíři z Morganville

Nakladatelství: BROKILON, 2011

Díl: první

České vydání:  250 stran, paperback




Česká anotace:

Vítejte v Morganville. Po západu slunce ale raději zůstaňte doma. Městu začínají vládnout ti, kdo nejsou úplně mrtví…
Claire přijela do Morganville studovat a dobře se bavit. Nepředpokládala, že spolužačky z koleje jí budou už od začátku ztrpčovat život. Ani pronájem pokoje ve velkém starém domě však vůbec není změnou k lepšímu. Noví spolubydlící mají svá tajemství… ale přijmou Claire mezi sebe, když se ulice města začnou hemžit zlem žíznícím po čerstvé krvi…
                                                                      *****
Claire je šestnáctiletá dívka, která se díky své chytrosti dostala na vysokou o dva roky dřív. Její rodiče z toho nebyli nadšení, ale než aby svoji dcerušku poslali na Yale, který je pět tisíc kilometrů od domova, radši jí poslali do Morganville, který je výrazně blíž.
Claire se však místo studentského života dostává ponižování a šikanovaní od místní dívčí party. Jednou jí tato parta ovšem ublíží tak, že se rozhodne ubytovat jinde.
Do oka jí padne pronájem ve staře vyhlížejícím domě. Noví spolubydlící jsou tři teenageři, z nichž by Claiřinu otci asi stávaly všechny vlasy na hlavě. Eva je gotička, ale brzo se stávají s Clary opravdu velké kamarádky. Shane je sarkastický potížista a, samozřejmě, krásný a tajemný Michael, kterého zastihnete vždy jen po setmění. Clary přijmou jen proto, že se městem po západu slunce plíží netvoři toužící po čerstvé lidské krvi.
Claire touží po klidném studiu na škole, avšak po tom, co odhalí tajemství Morganville, už nic nebude takové jako dřív. Nikdy. Clary už upoutala nevítanou pozornost.
Město je pod nadvládou upírů, kteří touží po krvi a nemilosrdně trestají všechny, kteří poruší pravidla. A právě k tomu se Claire chystá. Porušit pravidla.
Claire a její přátelé by si tedy měli dávat velký pozor nato, koho budou nazývat přítelem a koho ne.


Tento příběh je hodně povedený. Je opravdu příjemná změna číst knihu, kde hlavní hrdinka není perfektní, a nemá spousty přátel. Všechno v knize mi potom přijde reálnější, než ve skutečnosti je. Jistě byly kapitoly, kdy jsem si říkala, že Claire musí být praštěná, i když má IQ nejméně 200.
Jsem ráda, že autorka neudělala z hlavní hrdinky Buffy. Bylo by opravdu divné, že na začátku knihy přišla Claire do domu Glassových polomrtvá, s monoklem u oka, a na konci knihy by dělala salta vzad a kolíkem vraždila upíry na potkání.
Hodně jsem si také oblíbila hrdinčiny přátele.  Michael a Shyne jsou opravdu dva krásní a pořádně namakaní kluci, kteří mají pro strach uděláno a stíhají chránit své dívky. Eva je jediná holka v domě, a proto je nesmírně ráda, když do starého domu zavítá Claire.
Michaelův osud mě však opravdu rozesmutnil. Je opravdu hrozné bydlet v domě s přáteli, kteří mohou v klidu přejít přes práh domu a vědět, že on sám nikdy nebude moct. Proto moc doufám, že se autorka nad Michaelovým osudem slituje.
Když se zrovna neklepete hrůzou nebo si nervete vlasy hrdinčinou hloupostí, určitě uvítáte trochu té romantiky a opravdu hodně humoru. U romantiky určitě nečekejte postelové scény, nýbrž pomalu se rozkvétající lásku složených z pohledů a letmých doteků. Rozhodně to ale taky není láska na první pohled.
Humorem je kniha protkána a myslím, že stejně jako já si jistě zamilujete i autora těchto scén. Ano, jistě, mluvím o Shyneovi, který vtipem jen září. No dobře, pořád vtipem nesršel, ale ve většině knihy ano.
Konec knihy mě upřímně zaskočil.  Skončilo to opravdu hodně otevřeně. Když jsem přečetla poslední řádek, začala jsem být trochu nedočkavá a snažila jsem si najít druhý díl v angličtině. No, jen mi řekněte, kdo by nehledal druhý díl, když kniha končila větou:

Když nůž dopadl, všichni vykřikli.


No, je sice pravda, že teď ta věta nepůsobí tak strašně, ale když knihu čtete opravdu, zamyslíte se nad nehezkým osudem jednoho z vašich oblíbených hrdinů.
Obálka se podle mě opravdu také vyvedla. Možná je i hezčí než originál (čistě můj názor). Není prázdná a ani přeplácaná, i když netuším, koho má představovat slečna na obrázku. Vůbec si nevzpomínám, že byl v knize někdo, kdo by měl červené vlasy…
Trochu mě zaskočilo, že série má až 11 dílů, ale nakonec jsem si řekla, že pokud je pokračování stejně dobré, jako první díl, neměl by být problém. Přeci jen - i Škola noci má mít dvanáct dílů, ale ta už šestým dílem pomalu ztrácí své kouzlo.
Knihu bych opravdu doporučila si aspoň vypůjčit z knihovny. Já mám knihu koupenou (a nelituji), ale že bych si koupila všech dvanáct dílů, to opravdu neplánuju.

5 komentářů:

síma řekl(a)...

Vypadá to dobře, ale vážně: co mají všuchni s těma upírama?? :// ze začátku mi to přišlo originální, tajemný a prostě super :)..... ted mi to příde ohraný a někdy i nudný :( ... možná že když tuto knížku později někde najdu ke stažení a bude se fakt hodně nudit tak si ji přečtu :D ale nic neslibuju :DD díky za recenzi ;))

Anonymní řekl(a)...

Ja som to čítala a kniha sa mi páčila. Tiež som si myslela že dalšia kniha s upírmy ale títo upíri su niečo nové uplne iné ťažko porovnať k nejakej inej knihe. Postavy my boli sympaticke a tým koncom som tiež bola dosť prekvapena a už sa neviem dočkať pokračovanie. Rozhodne stojí za prečítanie :)

Monii řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Majky řekl(a)...

síma: Víš že jsem si říkala úplně to samé, když jsem si knihu kupovala? Myslím že po twilight už toho bylo více než dost...Ale musím uznat že tato kniha se opravdu vyvedla a mylím že uděláš jen dobře i když si tu knížku stáhneš... A možná se ti zalíbí tak, že druhý díl si půjdeš koupit ;)

síma řekl(a)...

uvidíme :) jako stáhnu si ji určitě, když ji najdu :D a když ji tak vychvaluješ ;))

Okomentovat